Windows beállításai

Windows GUI (Grafikus felhasználói felület)

A Windowsunk felhasználói felülete az alábbi elemekből épül fel:

 1. Start menü
  Szerepe a programok indítása, valamint a kijelentkezés és leállítás
 2. Kitűzött programok (Gyorsindítási eszköztár)
  Gyakran használt programok indítása
 3. Tálca
  A futó programok helyezkednek el rajta
 4. Értesítési terület
  Néhány program állandó állapotjelentése
 5. Asztal
  Parancsikonok helyezkednek el rajta

A Start menü

A Start menün keresztül tudunk programokat elindítani. Minden programot elérünk a Start menüben? Nem. Csak amelyik regisztrálja magát benne. A menüről és a jobb oldalon található csempékről bővebben : https://support.microsoft.com/hu-hu/help/17195/windows-10-see-whats-on-the-menu

A tálca

A tálcán az éppen futó programokat lehet látni. A tálca használatáról és testreszabásáról itt: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/29280/windows-10-how-to-use-the-taskbar.

Az Asztal

Az Asztal (Desktop) az általunk fontosnak tartott programok parancsikonjait tartalmazza. Az Asztal mappa a felhasználói fiókunk mappájában található. Az Asztal használatáról bővebben: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4027090/windows-show-desktop-icons-in-windows-10. Több Asztalt is használhatunk (https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4028538/windows-10-multiple-desktops), és személyre is szabhatjuk Asztalunkat: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/17144/windows-10-change-desktop-background. Az Asztalra elhelyezni parancsikont például úgy lehet, hogy jobb gombbal rákattintunk a fájlra, és Küldés->Asztal (parancsikon létrehozása).

A programok indítása, leállítása

A programokat többféleképpen indíthatjuk el:

 1. Start menün keresztül
 2. Az Asztalon lévő parancsikonján keresztül
 3. Kikeressük a mappáját, és duplakattintással
 4. A Futtatás parancsán keresztül
 5. Feladatkezelőben
 6. ….

Gyorsbillentyűk

Néhány hasznos gyorsbillentyű:

(A Windows gomb az a CTRL és ALT gombok közötti gombot fogja jelenteni, , a + jel pedig azt, hogy egyszerre kell megnyomni. A teljes hűség kedvéért, először lenyomjuk a Windows gombot, és azt nyomvatartva nyomjuk hozzá a következő gombot)

Windows+RFuttatás
Windows+DMinden futó program a tálcára lecsukva
Windows+EIntéző indítása
Windows+TABFeladatnézet, Futó programok ablakai
Windows+LKépernyő lezárása

További gyorsbillentyűk: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/12445/windows-keyboard-shortcuts.

A CTRL+ALT+Delete menü

Ha egyszerre megnyomjuk ezt a három billentyűt, jutunk el ehhez a menühöz:

Számítógép zárolása azt jelenti, hogy a programok futása mellet, csak a bejelentkező képernyőn túljutva, a jelszó ismeretében lehet használni a gépet. Kiváló lehetőség, ha egy kis időre ott kell hagynunk a gépet, és szeretnénk, hogy illetéktelenek ne használhassák (lásd Adatbiztonság lecke). Mivel ez az első a menüben elérése CTR+ALT+DEL majd ENTER.

Felhasználóváltás esetén a programjaink nem záródnak be, csak lehetőségünk van egy másik felhasználó felületére bejutni.

Kijelentkezés: minden programunk bezáródik, és lehetőségünk van egy másik felhasználó felületére bejutni.

Jelszó megváltoztatása menüpontban a jelenlegi jelszónkat tudjuk átírni. Vállalti környezetben (mint például az iskolánk), a hozzáférésünk, accountunk nem a gépeken van tárolva, hanem a központi kiszolgálón. Éppen ezért a jelszavunkat sem a Gépházon keresztül tudjuk elérni, mint egy helyi felhasználó esetén.

Feladatkezelő indítás-ával lehetőségünk van alkalmazások (és folyamatok) indítására és bezárására. Ennek a programnak a segítségével olyan programokat is be tudunk zárni, amelyek nem válaszolnak (lefagytak).

Gépház

A Gépházon keresztül tudjuk testreszabni a rendszerünket. Természetesen az olyan jellemzőket, amelyek minden felhasználót érintenek, mint például a rendszeridő beállítása, csak rendszergazdai jogosultságokkal. De a saját felületünket, mint például az Asztal háttérképe, itt tudjuk megadni.

Kérek mindenkit, hogy nézzen alaposan körül itt, nagyon sok  hasznos dolog található a Gépházban, ami bőven szétfeszíti e lecke kereteit!

Keresés

A keresés jelentheti a programok (fájlok) keresését a Windows-ban, de legtöbbször az Intézőben történő keresést jelenti. Ha az intézőben a jobb felső sarokban a kereső mezőbe kattintasz, akkor megjelenik a Keresés menü.

Itt tudod finomítani a keresésedet fájlméret, időpont, típus, vagy hely alapján.

A kereséstől függetlenül mindenképpen ajánlom, hogy az intézőben kapcsold be a Fájlnézkiterjesztések lehetőségét!

Kellékek

A Windows-zal együtt jónéhány programot kapunk, illetve letölthetünk. Ezek a Kellékek. Az Intézőt is ide soroljuk, ami a fájlok kezelését teszi lehetővé. De van még a Paint, ami rajzoló program, a Számológép, amivel számolni lehet, Jegyzettömb az egyszerű jegyzetek készítésére

A másolás menete

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet a számológépben kiszámolt adatokat átvinni egy Jegyzettömbbe, vagy fájlokat egyik helyről a másikra. Nos, az eljárás a következő:

 1. Kijelöljük a másolandót
 2. Alkalmazzuk a másolás parancsát (gyorsbillentyű CTRL+C)
 3. Belekattintunk oda, ahova másolni szeretnénk
 4. Alkalmazzuk a beillesztés parancsát (gyorsbillentyű CTRL+V)

Ha a régi helyről el akarjuk tüntetni (mozgatás), akkor a másolás helyett a Kivágás (CTRL+X) parancsát kell alkalmaznunk. A kijelölésnél alkalmazhatjuk a Mindent kijelölt (CTRL+A). A kijelölésekből CTRL+kattintással tudunk hozzáadni, vagy elvenni.